Щоденник дослідника-натураліста


1 зірочка2 зірочки3 зірочки4 зірочки5 зірочок (Поки що не має оцінок)
Loading...

УЧЕНИЦІ  10 КЛАСУ

ЗОРЯНСЬКОЇ ЗОШ І – ІІІ СТУПЕНІВ

ТОМАКІВСЬКОГО Р – НУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛ.

Чорнокнижної Ганни

Керівник        Третяк О. В. 2008 р.

Тема досліду:

«Вплив білково- мінеральних добавок

на ріст і розвиток  бройлерів.»

Схема досліду

1.Контроль – вирощування бройлерів без біологічних добавок.

2. Дослід – вирощування з використанням біодобавок .

Розведення бройлерів

В більшості всі птахівники для вирощування бройлерів купують вже селекційних добових  курчат на птахофабриках. Процес виведення власного поголів’я займає багато часу, але для людини нема нічого неможливого .

Для виведення бройлерів використовують декілька порід м’ясного напрямку:

– Корнуедські кури – їх виводять в Англії шляхом схрещення місцевих бійцевих (староанглійської породи) та малайських курей породи «азіль».

– Породи курей «плімутрок»  м’ясо – яйцевого  напрямку ,  виведена в США. Їх пір’я має багато різних кольорів.

Це дві основні породи які використовуються для вирощування бройлерів .

Також використовують і такі породи : кучинські ювілейні , род – айлант , нью – гемпшир, первомайські .

Способи вирощування бройлерів

Існує багато способів вирощування бройлерів.

Я хочу зупинитися на  двох, так як на мою думку це самі зручні та доступні всім способи .

1). Вирощування на глибокій підстилці.

В присадибних ділянках бройлерів можна вирощувати протягом всього року. Птахівник повинен бути теплим та сухим . Стелю та стіни білять вапном.

На вирощування беруть тільки здорових курчат, з м’яким животиком та добре затягнутою пуповиною, рівним та гарним пухом. Жива маса  добового бройлера – 38 – 40 грамів.

При вирощуванні бройлерів на глибокій підстилці використовують чисті дерев’яні стружки, волокнистий торф. Підстилка добре просушується. Робити це краще в червні – липні..

Для нормального розвитку молодих бройлерів потрібна велика кількість чистого повітря.

Відносна вологість повітря в помешканні для курчат повинна бути на рівні 60 – 65 % , тільки в перші дні потрібно підвищувати до  70 % .

Для успішного розвитку м’ясних курчат потребується підтримувати температурний режим. За 1-2 дня до прийняття молодих курчат в приміщенні повинна бути температура – 24 – 26 градусів . Перед самою висадкою бройлерів, температуру перевіряють під самим приладом, що дає тепло.

Потім ставляться кормушки і поїлки . Важливо те, щоб місця  у кормушок і поїлок хватало всім, не потрібно сподіватися на те, що останні поїдять тоді коли поїдять перші, ці останні значно відстануть в рості. Напротязі всього періоду  вирощування бройлерів кормушки повинні бути наповнені кормом, а поїлки водою.

Для успішного вирощування бройлерів необхідна добра вентиляція  в помешканні. В птахівні повинно  завжди бути свіже та чисте повітря.

При вирощуванні бройлерів необхідне продовження світового дня  і освітлення. Світло сприяє обміну речовин в організмі, збільшує газообмін і збільшує рухову активність  бройлерів.  Воно  потрібно для хорошого бачення кормів.

2). Утримання бройлерів в клітках.

Цей спосіб вирощування використовують мої батьки.

Колонки кліток з метою економії площі  помешкання  розміщають в два та три яруси. В клітку площею 0,5 м2 розміщають десять добових курчат і не  пересаджують їх до  кінця відгодівлі.

Одним  із принципів технології вирощування бройлерів в клітках є підтримка оптимального мікроклімату в усіх ярусах. Рекомендується певний  обігрів помешкання. Для курчат добового віку підтримують температуру не вижче

34 0, а якщо нижче, то спостерігається скупчення та відмова від корму та води. В кліточних батареях  на рівні другого ярусу  температура повинна бути: в віці від 1-5 днів -34 0, 6-10 днів -30 -32  0. Її постійно знижають і доводять  в віці 50 днів  до 18 0.

Вологість повітря повинна  бути – 60 -70 %.

При вирощуванні бройлерів в спеціальних клітках, їх  жива вага в віці 30 днів  має – 1400 г.

При вирощуванні бройлерів   в клітках  використовують слідуючий світловий режим:  в перші три неділі  цілодобове освітлення, проте продовження світлового дня  поступово  зменшується  до 17 годин в день і на такому рівні підтримують до кінця періоду вирощування .

Рекомендації що до температури,                                                                                           освітлення, випоювання, годування.

 

Вік ,  неділі Температура  С0 Освітлення год. Витрати води в день на 100 голів, ( л. )
1. 33- 28 24 4
2 . 28 – 27 24 7
3. 25 -23 23 9
4. 22 -20 23 10
5. 22 – 20 23 11
6 . 21 – 20 23 17

Склад корму

старт           основний         фініш

Вік 1- 10 11-20 21 – убой
пшениця 2 2,5 2
кукурудза 3, 950 4,030 4, 280
соя 1,450 1,370 1,800
премікс 1 1 0,500
макуха 0, 9 1, 050 1,080
рибна мука 0, 5 0, 3 0,100
олія 0,060 0,150 0,180
трикальційфосфат 0,140 0,100 0, 060

 

пшениця макуха
рибна мука соя
трикальційфосфат премікс

Випоювання

1 день – глюкоза

2 – 6  – антибіотик

7 – 10 – вітаміни

10 день – ХГ ( Хвороба Гамборо )

11 – 15 – вітаміни

17 день – Ньюкасло

24 –Х Г

24 -25 – 26 – вітаміни

27 день – концидіататики

28 – 29 – Байкокс

45 день – Ньюкасло .

 

Результати досліду

Для свого досліду я брала породу бройлерів – РОСС – 308. Широкогрудий, коротконогий, вага  в 49 днів  – 2,2  кілограмів, пір’я – біле.

 

Вік ( дні) Жива вага ( кг/ гол)
контроль дослід
1. 0,042 0, 042
2. 0,047 0, 051
3. 0,054 0, 065
4. 0,062 0,100
5. 0,068 0, 115
6. 0,070 0,140
7. 0,079 0,166
8. 0,082 0, 192
9. 0,102 0, 221
10. 0,112 0,255
11. 0,123 0,292
12. 0,134 0,332
13. 0,145 0,376
14. 0,160 0,426
15. 0,176 0,478
16. 0,187 0,530
17. 0,203 0,587
18. 0,227 0,648
19. 0,258 0,712
20. 0,282 0,778
21. 0,304 0,846
22. 0,328 0.911
23. 0,351 0,985
24. 0,372 1,060
25. 0,400 1,135
26. 0,435 1,213
27. 0,467 1,291
28. 0,491 1,365
29. 0,512 1,445
30. 0,540 1,526
31. 0,573 1,602
32. 0,600 1,654
33. 0,624 1,701
34. 0,655 1,769
35. 0,686 1,834
36. 0,712 1,899
37. 0,733 1,942
38. 0,767 1,991
39. 0,789 2,042
40. 0,809 2,090
41. 0,841 2,141
42. 0,873 2,193
43. 0,901 2,242
44. 0,938 2,290
45. 0,973 2,344
46. 1,012 2,373
47. 1,048 2,439
48. 1,077 2,488
49. 1,103 2,542
50. 1,149 2,589
51. 1,181 2,638
52. 1,200 2,672
53. 1,233 2,741
54. 1,262 2,782
55. 1,294 2,864
56. 1,321 2,926
57. 1,357 2,993
58. 1,394 3,060
59. 1,436 3,136
60. 1,479 3,208

 

 

Цінність м’яса

М’ясо бройлерів багате на вуглеводи, жири, білки та вітаміни. Вуглеводи та жири забезпечують організм енергією. Білки потрібні для росту та відтворення клітин. Вітаміни потрібні для зміцнення нервової системи, шкіри, кісток, м’язів та живлення клітин мозку .М’ясо багате на вітаміни А, С, Є, вони допомагають організмові попередити появу ракових клітин.

В окремих районах Східної Африки м’ясо готується з додаванням батату –  солодкої картоплі.

Кулінарні рецепти

Жарені курчата

Курині тушку розрубати по грудній клітці навпіл і розплавляти разом із кістками. Обжарити в жирі з обох сторін  до отримання світло – коричневої шкірочки. Жарених курчат посипати зеленню, полити сметаною і довести до кипіння .

 

Висновок:

Провівши даний дослід « Вплив білково – мінеральних добавок на ріст і розвиток бройлерів», я отримала такі результати зростання живої ваги:

1-денний -0,042кг .

10- денний -0,255кг .

30- денний – 1,526кг .

50 –денний – 2,589кг.

60- денний – 3,208кг.

В середньому щодня вага кожного бройлера збільшувалася на 0,054кг в дослідній групі, а в контрольній групі збільшення було на 0,025кг.

У 60 днів вага птаха з контрольної групи була

1,5 кг, а в дослідного така вага була в 29 днів.

Виходячи з цього, я рекомендую у вирощуванні бройлерів дотримуватися мною виробленого режиму утримання і відгодівлі бройлерів.